InspirációBébiszitterkedésHogyan találjunk megbízható bébiszittert

Az ideális bébiszitter: Hogyan találjunk megbízható bébiszittert

  2024. július 5.,    5 perc olvasás,
Az ideális bébiszitter megtalálása kissé detektívtörténetnek tűnik. De ennek nem feltétlenül kell így lennie. Természetesen tudjuk, hogy a legjobbat akarja gyermekeinek. 
Ideális védőnő, aki nem csak gondoskodásról, hanem valami pluszról is gondoskodik. Őrzőkutya, akire minden helyzetben számíthat. Jó hírünk van számára. Csak kövessen néhány alapvető szabályt a keresés során, és nem lesz nehéz megtalálni a megfelelőt. Hogyan kell csinálni?

Nyitott kommunikáció a kezdetektől fogva

Kulcsfontosságú olyan környezetet teremteni, amelyben mindkét fél nyugodtan megoszthatja véleményét és érzéseit. Mielőtt belevágna az ideális bébiszitter keresésébe, legyen kész elképzelése arról, mit jelent az Ön számára a tökéletes gyermekfelügyelet. Gondolja át, mit vár el a gyermekfelügyelettől, és azt is, hogy mit nem tud elfogadni. Most már csak ki kell mondania.

Hogyan kezdeményezzünk nyílt és őszinte kommunikációt egy potenciális bébiszitterrel már a kezdetektől?

 • Szabályok és irányelvek: Fektessük le a szabályokat és határozzuk meg az utasításokat, amelyeket a bébiszitternek be kell tartania a gyermekfelügyelet során. Ez magában foglalhatja például a gyermekek étkezési idejét, a házi feladat ellenőrzését vagy az alvás idejét.
 • Egyértelmű határok felállítása: Az egyértelmű határok felállítása elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez. A szabályok nem csak a gyermekekre vonatkozó követelmények betartására vonatkozhatnak,- hogy mit szabad és mit nem- hanem például a háztartási szabályokra is. 
 • Ár és fizetési mód. Kössön megállapodást, hogy milyen gyakran, milyen áron és milyen módon jutalmazza meg a bébiszittert. Találjon mindkét fél számára megfelelő megoldást.

Mit vár el a bébiszittertől a gyermekfelügyelet során?

Tegye egyértelművé a gyermekfelügyelettel kapcsolatos elvárásait, beleértve a feladatokat és a munka tartalmát. Próbálja meg minél pontosabban megfogalmazni az igényeit.

Hány órára és milyen gyakran van szüksége gyermekfelügyeletre?

Előre tisztázza, hogy milyen gyakran, hány órára van szüksége a bébiszitter segítségére. Ez segít megtalálni az ideális bébiszittert, akinek hasonló az időbeosztása.

Hogyan fog működni a gyermekfelügyelet megszervezése?

Rendszeres felügyelet esetén a heti vagy havi beosztás működik a legjobban, amelyről előre egyeztetni tud a bébiszitterrel. Tisztázza azt is, hogyan fog eljárni abban az esetben ha váratlanul, a napirenden kívül kellene felügyelni gyermekére. Mennyivel korábban kell felvenni a kapcsolatot a bébiszitterrel a váratlan helyzetekben?

A gyermek speciális igényei

Ha gyermekének különleges szükségletei vannak, gondolja át, milyen ellátásra lesz szüksége. Rendszeresen gyógyszert szed? Ételallergiája van? A bébiszitternek tudnia kell minden fontos információt.

Tevékenységi elvárások

Milyen feladatai vannak a bébiszitternek? Csak a gyermek biztonságával és felügyeletével foglalkozik? Vagy elvár tőle valamilyen extra szolgáltatást is a gyermekfelügyelet során? Nem minden bébiszitter segít a házi feladatban, gondoskodik a háziállatokról vagy vállalja a gyermekek fürdetését. Minden tevékenységet, amit elvár a bébiszittertől, jobb előre tisztázni.

Képesítések és képzések

Szeretné összekapcsolni a gyermekfelügyeletet azzal a lehetőséggel, hogy gyermekei valami újat tanuljanak, esetleg fejlesszék készségeiket és tudásukat? A Bébicsősz.hu oldalon könnyedén rá szűrhet a különleges képességekkel rendelkező bébiszitterekre, akik több nyelvet beszélnek, hangszeren játszanak, vagy korrepetálást is vállalnak.

A bevett szokások és szabályok átadása: Fontos lépés a bébiszitter felkészítésében

Az egyszerű és praktikus tippek egyike lehet a gyakori feladatok, helyzetek feljegyzése is. Lehet, hogy az Ön számára valami már csak megszokott rituálé, de a bébiszitter számára egy teljesen új kihívás. Ezért fontos, hogy a bevett szokásokról is tájékoztassa a választott bébiszittert.

Milyen szabályokat lehet lefektetni?

 • A gyermekeknek naponta legalább egy órát a friss levegőn kell tölteniük.
 • Ha a gyermekek rendetlenségeket csinálnak, össze kell szedniük maguk után a szerte hagyott játékokat.
 • Az étkezés az asztalnál történik, nem a kanapén vagy játék közben.
 • Első a kötelességek és feladatok elvégzése, aztán jöhet a szórakozás.
 • A gyerekek csak meghatározott időpontban használhatnak tabletet/számítógépet.
 • A bébiszitter rendszeresen beszámol a gyermekfelügyelet haladtáról.

Ne feledje, hogy az ideális bébiszitter minden szülő számára más és más. Használja inspirációként a fenti listát.

Referenciák és tapasztalatok: A bébicsősz jelölt ellenőrzése

Kereséskor használjon olyan online platformokat, amelyek kifejezetten bébiszitter keresésre specializálódtak. A bébicsősz.hu lehetővé teszi a potenciális bébiszitterek profiljának megtekintését, és megosztja Önnel a többi szülő véleményét.

Ne féljen megkérdezni a bébiszittert is az előző családokkal ápolt kapcsolatáról, vagy érdeklődjön a családnál a tapasztalatairól. A referenciák értékes információkkal szolgálnak arról, hogy a családok hogyan állnak a bébiszitterhez, tanúbizonyságot adnak megbízhatóságáról és a gyermekekről való gondoskodásának minőségéről.
Választ kaphat konkrét kérdésekre a bébiszitterrel kapcsolatban szerzett tapasztalatokat illetően. 

A Bébicsősz.hu platform egy másik előnye a bébiszitterek jóváhagyásának folyamata. A bébiszitter profil aktiválásához át kell menni egy jóváhagyási szakaszon. Bébicsősz.hu számos ellenőrzési lehetőséget kínál, amelyek nem kötelezőek a felhasználók számára.

Tesztelje a bébiszittert bizonyos helyzetekben

Mi az, ami elfogadható az Ön számára a gyermekfelügyelet során, és mi az, amit már nem tud elfogadni szülőként? Mindannyian máshogy vélekedünk a nevelésről, és ezért ezen a ponton történik a legtöbb félreértés. Egy olyan helyzet, amely mellett valaki könnyedén elsiklik, a másik számára teljesen elfogadhatatlan lehet.

A szabályok lefektetése ellenére is adódhat egy teljesen váratlan helyzet, amelyben a bébiszitternek ügyesen kell fellépnie. Tesztelje bébiszitterét konkrét helyzetekben. Mutassa be a helyzetet, és kérdezze meg, hogyan reagálna az adott pillanatban.

Például mit tenne abban a helyzetben, ha a felügyelt gyermek elveszi egy másik gyermek játékát a homokozóban, s ez az incidens síráshoz vezet?

 • Hogyan reagál a helyzetre?
 • Milyen konkrét lépéseket tesz a helyzet megoldására?
 • Bevonja a többi szülőt is?
Ha egyeznek a megoldási stratégiák, az nagyszerű!
Ha nem tetszik a bébiszitter által javasolt megközelítés, közösen át lehet beszélni ezt a kérdést. Azonban ez egy jó pillanat annak mérlegelésére, hogy valóban ez lenne-e a tökéletes párosítás.

Értékelje a kölcsönös kompatibilitást

Beszélje át a potenciális bébiszitterrel a gyermekgondozást illető hozzáállást és értékeket. Fontos, hogy értékeik a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz. Főleg, ha fegyelemről és oktatásról van szó.

Ha lehetséges, figyelje meg, hogyan bánik gyermekeivel egy potenciális bébiszitter. Hogyan szórakoznak együtt? Mennyire aggódik a szükségleteik miatt? Hogyan tárgyal velük? Ha szereted, itt az ideje, hogy esélyt adj a gyermekfelügyeletnek.
Jó próbatétel lehet például ellátogatni egy étterembe vagy egy kávézóba gyermekével és a választott bébiszitterrel. Ez lehetőséget ad arra, hogy megfigyelje, hogyan viselkedik különböző helyzetekben.

Tesztelje magát próba módban

Ha Önnek vagy gyermekeinek nincs tapasztalata a bébiszitterkedéssel kapcsolatban, ne ugorjon fejest egy hosszabb időtartamú gyermekfelügyeletbe. Először adjon neki egy esélyt egy rövidebb időtartamú felügyeletre. Ez lehet akár csak két óra egy délután folyamán. Nem javasoljuk, hogy egyik napról a másikra vágjon bele egy hosszabb felügyeletbe.

A próbafelügyelet során jobban megismerheti, hogyan kezeli a bébiszitter a gyermekfelügyeletet. Önbizalmat és nyugalmat ad a további felügyeletekhez. A próbafelügyelet alatt is tanácsos vezetési távolságon belül maradni és elérhetőnek lenni a közelben.

Kérdezze meg gyermekeit

A próbafelügyelet után szánjon időt a gyermekeivel való beszélgetésre. Kérdezze meg, mit szerettek, s mit nem szerettek, illetve hogyan érezték magukat.
Ha úgy érzi, hogy boldogok és alig várják a bébiszitter következő látogatását - Gratulálunk! A bébiszitter átment a legfontosabb teszten. Viszont ha tartanak a további felügyelet lehetőségétől, próbálja meg kideríteni, hogy miért. Ez még ebben az esetben is intő jel, amiért érdemes lehet egy másik bébiszittert keresni.
Gyermekeink boldogsága és biztonságérzete elengedhetetlen a gyermekfelügyeletet során.

Hallgasson megérzéseire

Bár minden referencia és interjú pozitívnak tűnhet, saját érzései és megérzései jelentős szerepet játszanak a kiválasztásban. Ne felejtsen el ösztönös megérzéseire hallgatni a választás során! Ha valami már az elején nem illik nézeteihez, jobb, ha tovább keres. Ha bizonytalannak érzi magát, ne hagyja figyelmen kívül a megérzést.

A tökéletes bébiszittert nem lehet egy pillanat alatt megtalálni. Adjon magának időt és teret a keresésre. Mivel a legjobbat akarja gyermekének, legyen őszinte a választás során, és ne féljen kérdéseket feltenni. A Bébicsősz.hu széles kínálattal rendelkezik, a tökéletes bébiszitter már csak az Ön megkeresését várja.

Izgul az első bébiszitterkedés miatt? Olvassa el az útmutatónkat az első gyermekfelügyelettel kapcsolatban.