InspirációBébiszitterkedésMennyibe kerül a gyermekfelügyelet?

Mennyibe kerül a gyermekfelügyelet Magyarországon 2024-ben?

  2024. július 10.,    5 perc olvasás,
Természetesen a legjobbat szeretné a gyermekeinek. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az ideje korlátozott, és bébiszitter nélkül nem tudja ellátni az összes tevékenységet és feladatot. Vagy néha egyedül szeretne elmenni valahova. Esetleg kettesben. Tehát végül egy bébiszitter mellett döntött.
Azonban valószínűleg a keresés során különböző bébiszitter árakkal találkozott, és feltette magának a kérdést: Mennyibe kerül a gyermekfelügyelet?
Senki sem tud egy mágikus, mindenkire alkalmazható árat mondani. Ráadásul a gyermekfelügyelet ára sok más tényezőtől is függ. 

Hogyan változnak az árak vármegyénként? Mennyit kell átlagosan fizetni egy bébiszitterért Pécsen vagy Szegeden? A 2024-es bébiszitterek átlagos árait bemutató ártérképnek köszönhetően konkrétabb képet kaphat a bébiszitterek árairól.
A gyermekfelügyelet átlagos ára 2024-ben Magyarországon 2 320 Ft.

Bébiszitter árak Magyarországon

A gyermekfelügyelettel járó költségeket nem csak az befolyásolja, hogy ki, hanem az is, hogy hol vigyáz gyermekeire. A gyermekfelügyelők átlagos óradíja országszerte változik. Jelentős szerepet játszanak különböző gazdasági tényezők is, mint például a megélhetési költségek.

Az alábbiakban áttekintést nyújtunk Önnek arról, mennyibe kerül átlagosan a gyermekfelügyelet Magyarország legnagyobb városaiban és a vármegyékben.

Gyermekfelügyelet árak városonként

A feltüntetett árak a gyermekfelügyelők átlagos óradíjaira vonatkozik.
Város Óradíj
Budapest 2 622 Ft
Székesfehérvár 2 317 Ft
Győr 2 273 Ft
Debrecen 2 071 Ft
Miskolc 2 049 Ft
Pécs 2 045 Ft
Szombathely 2 007 Ft
Kecskemét 2 000Ft
Nyíregyháza 1 882 Ft
Szeged 1 797 Ft
Elemzésünk adatforrásául 2 000 Bébicsősz.hu felhasználó profilja szolgált. 

Gyermekfelügyelet árak vármegyénként

A feltüntetett árak a gyermekfelügyelők átlagos óradíjaira vonatkozik.
Vármegye Óradíj
Budapest 2 576 Ft
Pest 2 488 Ft
Nógrád 2 392 Ft
Veszprém 2 385 Ft
Fejér 2 331 Ft
Somogy 2 325 Ft
Komárom-Esztergom 2 241 Ft
Győr 2 234 Ft
Heves 2 223Ft
Bács-Kiskun 2 137 Ft
Békés 2 119 Ft
Csongrád 2 065 Ft
Borsod-Abaúj-Zemplén 2 038 Ft
Zala 2 032 Ft
Baranya 2 000 Ft
Vas 1 991 Ft
Hajdú-Bihar 1 986 Ft
Jász-Nagykun-Szolnok 1 981 Ft
Tolna 1 976 Ft
Szabolcs-Szatmár-Bereg 1 893 Ft
Elemzésünk adatforrásául 2 000 Bébicsősz.hu felhasználó profilja szolgált.
A gyermekfelügyelők maguk határozzák meg az árukat. Budapesten kívül az átlagos óradíj 2 130 forint körül mozog. A fővárosban az árak magasabbak. Átlagosan egy óráért 2 580 forintot kérnek a gyermekfelügyelők.

Bébicsősz keresése: Az igények és elvárások meghatározása

Mielőtt megkezdi a bébicsősz keresést, érdemes meghatároznia néhány fontos tényezőt, amelyek befolyásolhatják a gyermekfelügyelők órabérét. 

Az igények tisztázása után könnyebb lesz megtalálni az Ön számára ideális segítőt.
A keresési szűrőknek köszönhetően leszűkítheti a keresést azokra a gyermekfelügyelőkre, akik megfelelnek az Ön elvárásainak. Tehát, mire érdemes fókuszálnia?

 • Határozza meg a feladatokat és elvárásait, amelyeket elvár a gyermekfelügyelőtől. Azt szeretné mindössze, hogy távollétében vigyázzon valaki a gyerekekre, vagy esetleg azt is, hogy korrepetálja őket, foglalkozzon a kisállatokkal, segítsen a háztartás vezetésében, takarításban?
 • Vegye figyelembe a gyermek életkorát, akire vigyázni kell
  A gyermekek életkora befolyásolhatja, hogy milyen tapasztalattal kell a segítőnek rendelkeznie. Kisebb, 3 év alatti gyermekek számára ideálisabb a tapasztalt bébiszitter. Egy újszülött gondozása más készségeket igényel, mint egy iskolás felügyelete. Tehát, milyen tapasztalatokkal kell rendelkeznie a bébiszitternek?
 • Határozza meg a költségvetést, amelyet a gyermekfelügyeletre szán.
  Mennyit hajlandó fizetni óránként vagy egy konkrét elvégzett feladatért, munkáért?
 • Határozza meg, milyen rendszerességgel igényel segítséget. Rendszeresen szüksége van gyermekfelügyelőre, vagy csak alkalomadtán, sürgős helyzetekben?
Határozza meg, hogy igényel-e speciális tudást a gyermekfelügyelőtől. Elég a magyar nyelv ismerete, vagy szeretné, ha a gyerekek a bébiszitterrel egy idegen nyelvet is gyakorolnának? Milyen nyelvről lenne szó? Esetleg olyasvalakit keres, aki matek korrepetálást is vállal?
Magyarországon a gyermekfelügyelet átlagos ára 2024-ben megközelítőleg 2 210 forint óránként. 
Ha a fentebb említett kritériumok alapján kialakítja konkrét elképzelését a gyermekfelügyelőről, jobban átlátja majd, hogy hogyan fog alakulni a felügyelet végső ára.

Milyen tényezők befolyásolják a gyermekfelügyelő árát?

A gyermekfelügyeletért fizetett összeget több tényező is befolyásolja. Összegyűjtöttük Önnek a leggyakoribbakat, amelyek szerepet játszhatnak a végső ár kialakulásában.

Több évnyi tapasztalattal rendelkező gyermekfelügyelő

A tapasztalattal és gyakorlattal általában nő a gyermekfelügyeletért elkért összeg. Egy több mint öt éves tapasztalattal rendelkező bébiszitter órabére 2 530 Ft körül mozog, míg az 5 évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező gyermekfelügyelők óránként átlagosan 2 220 forintot kérnek. (Elemzésünk adatforrásául 2 000 Bébicsősz.hu felhasználó profilja szolgált.)

Extra követelmények a gyermekek felvigyázásán kívül

A bébiszitter óradíja jelentősen függhet attól, hogy milyen feladatok elvégzését várja el a felügyelet során. Csak úgy, mint a takarítói szolgáltatások árazását, a gyerek felügyelet árait is befolyásolják az elvégzendő feladatok. Ilyen például a meleg étel rendszeres elkészítése, korrepetálás, a gyerekek különböző szakkörökre, edzésekre kísérése vagy ha az éjszaka folyamán van szükség a bébiszitter segítségére.

A gyermekek speciális igényei

A speciális igények gyakran fokozott figyelmet, szakértelmet és szakmai tapasztalatot igényelnek, amelyek tükröződhetnek a gyermekfelügyelő árazásában is.

Nem szokatlan, hogy sokszor speciális figyelmet és tapasztalatot várnak el a családok a megbízni kívánt gondozóktól. Ez azért van, mert például egy siket vagy autista gyermek esetében az elvárások és az igények egyediek lehetnek. Ehhez a felügyelőknek megfelelően kell alkalmazkodniuk, - azaz meg kell felelniük a speciális elvárásoknak- amellyel a díjaik is magasabbak lehetnek.

Jelenlegi piaci ár

Az ár természetesen idővel változhat. A gyermekfelügyelet átlagárai - hasonlóan, mint a háziállat felügyelet árai - az elmúlt két évben emelkedtek. Természetesen ők is reagálnak a jelenlegi piac helyzetére, ezért próbálja meg mindig figyelemmel követni és megtudni az aktuális árakat.

A gyermek életkora

Az újszülött vagy csecsemő gondozása szintén befolyásolhatja a bébiszitterkedésért kért összeget. A kisebb gyermekek fokozott figyelmet és törődést igényelnek. Nem mindenki mer csecsemőkre vigyázni, viszont lehetnek bébiszitterek, akik a kifejezetten kisgyermekek gondozására specializálódtak. Az ő óradíjuk átlagosan 2 240 Ft körül mozog. 

Gyermekek száma

Több gyermek felügyelete általában költségesebb, mintha csak egy gyermekre kellene vigyázni, ugyanis több odafigyelést és törődést igényel.

Kétnyelvű bébiszitterek

Egy kétnyelvű bébiszitterrel gyermekei egyedülálló lehetőséget kapnak arra, hogy megtanuljanak egy új nyelvet már kiskorukban. A kétnyelvű gyermekfelügyelet és a nyelvtanulás játékos formája sok előnyel jár a gyermekek szempontjából és az Önéből is. Bár az idegen nyelvek szórakoztató módon történő gyakorlása - dalok, mondókák vagy mesék segítségével -, visszaköszön a gyermekfelügyelő óradíjában, a legjobb befektetésnek számít.
Kétnyelvű bébiszitterek óradíja
A feltüntetett árak a különböző nyelvtudással rendelkező gyermekfelügyelők átlagos óradíja:

 • olasz: 2 390 Ft
 • német: 2 360 Ft
 • francia: 2 480 Ft
 • spanyol: 2 435 Ft
 • francia: 2 480 Ft
Az idegen nyelv rendszeres gyakorlásával, annak használata természetesebbé válik és nem félnek majd alkalmazni azt a mindennapokban és beszélgetésekben.
Azon bébiszitterek, akiknek második nyelve az angol, általában 2 450 forint körüli órabért számítanak fel. 

Gyermekfelügyelet otthon vagy a bébiszitternél

A legtöbb gyermekfelügyelő a családok otthonában vigyáz a gyerekekre. Mindössze minden ötödik gyermekfelügyelő kínál gyermekfelügyeletet a saját otthonában.  

Rendszeres gyermekfelügyelet

A gyermekfelügyelő lakóhelyének távolsága és a gyermekfelügyelet időtartama egyaránt befolyásolhatja a kért összeget. Rendszeres bébiszitterkedés esetén gyakran nyitottak a felügyelők arra, hogy megegyezzenek egy, a mindkét fél számára megfelelő árban.
A bébiszitter árak ezért jelentősen eltérhetnek országszerte és fontos, hogy ne kizárólag az Ön igényeit vegye figyelembe, hanem a más jellegű tényezőket is, amelyek szintén befolyásolhatják a gyermekfelügyelet árát.
A helyszíntől és tapasztalattól függő eltérő árak ellenére egy a célunk. És ez nem más, mint találni egy megbízható és felelősségteljes bébiszittert, aki úgy gondoskodik az Ön gyermekeiről, mintha a sajátjai lennének. A gyermekfelügyelő kiválasztásakor elsődleges szempontnak kell lennie a minőségnek és a felelősségtudatnak. Javasoljuk, hogy már az elején közölje elvárásait és igényeit.

Ami a gyermekfelügyelő árát illeti, ne feledje, hogy a felügyeletbe történő befektetés egyben befektetés a gyermekek fejlődésébe is. Saját választásával és nyílt kommunikációjával megbizonyosodhat arról, hogy gyermekei biztonságban és jó körülmények között lesznek, így Ön nyugodtan töltheti idejét akár távol otthonról.