InspirációKisállat felügyeletTop 10 nyugodt kutya a családnak

Nyugodt kutyafajták: A 10 legkedveltebb Magyarországon

  2024. április 10.,    9 perc olvasás,
A társaságkedvelő kutyafajták, amelyeket gyakran nyugodt fajtaként mutatnak be, barátságos és szeretetteljes természetük miatt népszerűek, ami odaadó szőrös társakká teszi őket. Tehát ha hűséges társat keres, a legnépszerűbb nyugodt kutyafajtákból érdemes válogatni.

A társaságkedvelő kutyafajták általában nagyon barátságosak és emberbarátok. Könnyen bekapcsolódnak a családi életbe, és szeretnek bármilyen korú emberrel kommunikálni. Ezek a kutyák általában magas szintű toleranciával rendelkeznek , és képesek elviselni a különféle helyzeteket, beleértve a más kutyákkal vagy más állatokkal való találkozásokat is. 
 
Ahogy a neve is sugallja, a társaságkedvelő fajták szeretik a társaságot, és nem szeretik az egyedüllétet. Erős igényük van arra, hogy közel legyenek családjukhoz. Ezeknek a kutyáknak a legfontosabb jellemzője a gazdájuk és családja iránti szeretetük.
Minden fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Általában az úgynevezett szociális kutyafajták a legnyugodtabbak. Embertársnak tenyésztett kutyák. Általában nincs szükségük különösebb feladatokra a boldog élethez, ugyanakkor a legtöbben szívesen elkísérnek minket családi nyaralásokra, kirándulásokra.

1. Uszkár

Több méretű uszkár létezik a standard (nagy), miniatűr és játékuszkártól kezdve. Mindegyiknek megvan a saját jellegzetes megjelenése, jellegzetes szemeivel és orrával. Az uszkár magas intelligenciájáról és könnyű taníthatóságáról ismert. Az egyik legokosabb kutyafajtához tartoznak. De ugyanakkor játékos és szenvedélyes bothordozók is.  
 
Annak ellenére, hogy elkötelezettek szeretteik iránt, nagyon szeretik megőrizni nemes személyiségüket, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Ami csak megerősíti elegáns megjelenését, amit szó szerint büszkén viselhet.

Kinek való?

Egyik nagy erősségük a hipoallergén szőrzet, ezért ideális társ az allergiások számára. Az uszkár megfelelő kutya gyermekes családok számára, mert barátságosak, türelmesek és játékosak. Tökéletesen kijön a gyerekekkel. Ezen kívül nagyszerű társak az idősek vagy az alacsonyabb fizikai aktivitású emberek számára, akiknek odaadóak és nem igényelnek túl sok aktivitást. Alkalmazkodó természetüknek köszönhetően a lakásba leginkább alkalmas fajták közé tartoznak.  

2. Bichon Frisé

A Bichon Frisé, az úgynevezett Bichon a kedvencek közé tartozik. Kicsi kutya, gyönyörű göndör fehér szőrrel és sötét szemekkel. Az aranyos pofi elsősorban tipikus kerek arcának köszönhető, fekete orrával. Göndör bundájának köszönhetően ez a fajta azért is kapta a Bichon Frisé jelentésből a fajtanevét, mert az “göndör ölelgetős kutyát” jelent.
 
A Bichon vidám, játékos és főleg konfliktusmentes természetéről ismert. Intelligensek is, így nem lesz gond velük az olyan alapvető parancsok betanításánál, mint a pacsi, vagy az ülni. 

Kinek való?

Kis termetüknek és barátságos természetüknek köszönhetően ideális társak időseknek, gyermekes családoknak, de egyénieknek is. Egyszóval mindenkinek, aki társaságkedvelő és vidám kutyát keres. Annyira társaságkedvelőek, hogy könnyen hajlamosak lehetnek a szeparációs szorongásra, ha gyakran vannak egyedül.

3. Shih Tzu

A Shih Tzu különösen ismert ikonikus, selymes bundájáról és kerek arcáról, nagy, sötét szemeivel. Ez a fajta Tibetből származik, és arisztokratikus megjelenéséről ismert.  
 
A Shih Tzu barátságos, társaságkedvelő és odaadó kutya, aki vidám és nyugodt természete miatt népszerű. Nagyon intelligensek és szeretik a gazdáik figyelmét. 

Kinek való?

Mindenkinek, aki nyugodt és hűséges társat keres laza sétákhoz. Barátságos és társaságkedvelő természetük miatt remek társ gyermekek és idősek számára is.
Tudta?
A Shih Tzu kifejezésnek több jelentése van, amelyek közül az egyik az "oroszlánkutya". Ez a becenév azokból a legendákból származik, amelyek szerint Shih Tzu magát Buddhát kísérte utazásai során. A legendák szerint veszély esetén a kutyák azonnal hatalmas oroszlánokká változtak, és készek voltak megvédeni magát Buddhát.

4. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel egy kistestű kutya, gyönyörű selymes szőrzettel, nagy szemekkel és jellegzetes fülekkel. Nagyon barátságos és békés, bár időnként kimutatja vadászösztönét és egérvadászatra indul, de könnyen visszahívható. A Cavalier King Charles spániel könnyen nevelhető, intelligens és soha nem mutat túlzott idegességet. Ez a kutyafajta nem túl zajos, és nem vágyik arra, hogy őrző kutyává váljon. 

Kinek való?

Kiválóan kijön gyerekekkel és más háziállatokkal ugyanabban a házban. Társaságkedvelő, más kutyákkal is kijön. Ha gazdájáról van szó, akkor rendkívül odaadó. Ha nyugodt kutyát keres, a Cavalier remek választás!
 
Létezik egy speciális betegség, az Episodic Falling Syndrome (EFS), amelyet magyarul alkalomszerű mozgászavarként ismernek. Ez a betegség izomgörcsöket okoz fizikai erőfeszítés vagy stressz után. Bár a rohamok általában nem fájdalmasak és kezelhetőek, gyakran összekeverik az epilepsziával. 
Például egy ilyen Cavalier és egy uszkár nem csakhogy nagyszerű társak, de jó néhányan közülük kutyasportokban is csodálatosan teljesítenek. 

5. Máltai

A máltait kis termet jellemzi, amit kiválóan kompenzál a nagy mennyiségű pozitív energiájával és karizmájával. Intelligens, játékos kutyafajta, hajlandóak új trükköket is megtanulni. Edzéskor fontos, hogy ne feledkezzünk meg érzékeny természetükről, ezért kerülni kell a durva bánásmódot. 

Ezek a kistestű kutyák előszeretettel követik gazdájuk kívánságait és parancsait, de fontos, hogy megfelelően neveljék őket. Természetes éberségük ellenére nem zajosak, mint általában a kistestű kutyák. Új emberek megismerése esetén egy kicsit több időre van szükségük, hogy megszokják őket. Óriási odaadásukat mindenekelőtt gazdájuknak szentelik. Jó egészséggel egy máltai kutya akár 16 évig is élhet. 
 
A máltai kutyák vastag szőrrel rendelkeznek, amely következetes gondozást igényel. Az ápolás egy szórakoztató rituálé legyen Önnek és kutyájának, mivel sok időt és figyelmet igényel.

Kinek való?

Mindenkinek, aki igazán hűséges és játékos társra vágyik. Tényleg! A máltaiak képesek erős kötődést kialakítani, és vágynak arra, hogy állandóan a gazdájuk közelében legyenek, és nehezen viselik, ha hosszabb időre egyedül maradnak. 

6. Havanese kutya

A havanese kis és kompakt testéről ismert. Ez a fajta a Bichon Frise csoportba tartozik. Szőrzete többféle színű lehet, többek között fehér, barna, szürke, bézs vagy foltos.   A havanese minden tekintetben optimista. Mindig jó kedve van, és szó szerint imád bármilyen tevékenységet folytatni a gazdájával. Ébersége ellenére nem agresszív. Ha azonban elhanyagoltnak érzi magát, előfordulhat, hogy ugat, hogy figyelmet kapjon. Idegenekkel és más állatokkal továbbra is barátságos.  
 
Sokan azt gondolhatják, hogy származása Kubából származik. Valójában a havanese gyökerei Európában vannak, ősei valószínűleg a spanyol gyarmatosítókkal érkeztek Dél-Amerikába.

Kinek való?

A havanese ideális társ azok számára, akik könnyen kezelhető és játékos kutyát keresnek. Okos, élénk és szeret szórakozni. A gyerekekkel barátságos a kapcsolata, mindig vidám és bájos.  

7. Boston Terrier

A boston terrier könnyen felismerhető négyszögletes fejéről, kiemelkedő denevérfüleiről, rövid orráról és alacsonyan ülő farkáról. Három súlycsoportban kapható: 

  • Könnyű súly: 6,8 kg-ig 
  • Közepes: 6,9-9 kg 
  • Nehéz: 9-11,3 kg  
A legtöbb esetben minél nehezebb a kutya, annál nyugodtabb és lazább. A kisebb terrierek viszont játékosabbak, amíg meg nem öregszenek. 
 
Ennek a fajtának az arca ránctalan és rövid szőrzete van, amely leggyakrabban szürke vagy fekete színű, de minden színben megtalálhatók a jellegzetes fehér foltok. Neve ellenére a boston terrier nem igazi terrier, és nem vadászatra való. A fajta egyes képviselői rendelkeznek ugyan vadászösztönnel, de általában csak éberek, nem agresszívek. A boston terrier ismeretlen helyzetekre ugatással reagálhat, de általában türelmes kutya.

Kinek való?

A bostoni terrier hűséges társ egy életre. Élénk, mindig készen áll a szórakozásra. Barátságos kapcsolatot ápol az emberekkel, más kutyákkal és háziállatokkal. Érzékeny gazdái hangulatára, és képes azonnal reagálni rá. Bírja az egész napos lustálkodás gazdijával, valamint a hosszú sétákat a természetben.

8. Brabant

Éber, bátor és intelligens. Ezek a kutyák erős köteléket ápolnak a családdal, és kiválóan alkalmasak arra, hogy kiváló házőrző kutyákká váljanak. A brabant azonban nem alkalmas kültér vagy kerti életre, mert a bundája nem véd kellőképpen a hideg és a nedvesség ellen. 
 
Ezeknek a kutyáknak szoros kapcsolatban kell élniük az emberekkel, és akkor érzik magukat a legjobban, ha meleg ágyon osztozhatnak gazdájukkal. Intelligenciájuk és odaadásuk meglehetősen egyszerűvé teszi az edzést, ha következetesen végzik.  
 
A brabant nem igényel túl sok fizikai aktivitást, és akár egy erkélyes lakásban is boldog lehet, ahol megfigyelheti a környező eseményeket. Bár nem túl zajos, ennek a fajtának egyes képviselői időnként hangosan horkolhatnak.

Kinek való?

Kezdjük azzal, hogy mire nem való. A brabant nem alkalmas azok számára, akik nem szeretnének olyan kutyát, amely mindig közel akar lenni hozzájuk. A brabantok nem túl függetlenek. Elviselik a gazdájuktól való rövid elszakadást, például egy munkanap alatt, de szeretetre és törődésre van szükségük, amikor visszatérnek.  
 
De a brabant kiváló társ lehet az idős emberek számára, akik idejük nagy részét otthon töltik. Általában nincs konfliktusuk a többi kutyával, ha megfelelően szocializálva vannak, jól kijön más háziállatokkal. 

9. Kromfohrländer

A Kromfohrländer egy nagyon alkalmazkodó, jó kedélyű, engedelmes és békés kutya, amely tökéletesen illeszkedik egy lakásba. Nagyon intelligensek és gyorsan megtanulják a parancsokat. Szeretik a sétákat, játékokat és egyéb tevékenységeket.  
 
Nagyon kedvesek és barátságosak az általuk ismert emberekkel, de óvakodhatnak az idegenektől. Fiatalkorban ez a fajta fokozott vadászösztönt mutathat, de a tenyésztésnek köszönhetően (terrier származása ellenére) nagyon kevés vadászösztönt őriz meg, és gyakran 17-18 éves korig is elél. 

Kétféle szőrzetváltozatuk van: durva és sima. Fontos, hogy rendszeresen fésüljük, hogy komfortos maradjon, különösen a vedlési időszakban. 

Kinek való?

Aktív, gyermekes családok számára kiváló társ, de egyegyülállóknak is alkalmas. Nagyon ragaszkodik gazdájához, nem menekül el és elsőként veszi észre az idegeneket.
Honnan származik a Kromfohrländer név?
A név az észak-németországi "kromfohr" (görbe barázda) régió nevéből származik. 
Rajna-Vesztfáliában. A fajta első tenyésztője, Ilse Schleifenbaum erről a helyről származik.

10. Kis kontinentális spániel

A Papillon és a Phalene kétféle kis kontinentális spániel. Mindkét típus fő megkülönböztető jellemzője a fülük. Papilloné (pillangó) felállóak, Phalene-é (moly) típusban lekonyulnak.  
 
Gyönyörű, nemes és intelligens kutyák, amelyek kiváló társak. Ha kicsi, barátságos és játékos kutyát keresel, a miniatűr kontinentális spániel remek választás. Néha több figyelmet követelhetnek és féltékenyek lehetnek, különösen akkor, ha gazdájukat másokkal összebújva látják. Nagyon intelligensek és gyorsan megtanulják a különféle trükköket és parancsokat. 
 
Vékony felépítésük és hosszú, selymes szőrük van. Szőrük lehet fehér, fekete, barna vagy ezek kombinációja. A "Papillon" név a francia pillangó szó, és a jellegzetes fülükre utal. Mind a Phalene, mind a Papillon rendszeres ápolást igényel, amelyet naponta meg kell féülni a gubancok elkerülése érdekében.

Kinek való?

A kis kontinentális spániel egy népszerű fajta, különösen a gyermekes családok és más háziállatok számára. Vigyázni kell azonban, ha kis rágcsálók vannak otthon, mert kialakulhat bennük a vadászösztön. Ugyanakkor városi lakásba és vidékre egyaránt alkalmas. Számára a legfontosabb az emberrel való kapcsolat. Nem szeret egyedül lenni, ezért nem ajánlott olyannak, aki a nap nagy részében távol van otthonról.

A nyugodt kutya titka: Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott társat?

Azt is fontos megérteni, hogy a kutyus nyugodt vagy kiegyensúlyozott viselkedése nem csak a genetikai hajlamon múlik. Számos tényező befolyásolja, hogy kedvencünk mennyire nyugodt és kiegyensúlyozott, így a menhelyről gazdisodott kutyusok . Nézzük meg ezeket.

Szocializáció

A kutyák szocializációja alapvető fontosságú a nyugodt és barátságos viselkedés kialakításában. Megfelelően szocializált kutyák könnyebben kezelik a változó környezeti ingereket és jobban alkalmazkodnak új helyzetekhez és emberekhez.

Megfelelő gondozás

A megfelelő gondozás és egészségügyi ellátás biztosítása kulcsszerepet játszik abban, hogy kutyánk nyugodt-e. A rendszeres mozgás, megfelelő táplálkozás és az állatorvosi ellátás biztosítása nemcsak az egészséges életmód alapja, hanem segít abban is, hogy kedvencünk kiegyensúlyozott legyen.

Energiaszintek megértése és kezelése

Minden kutya más és más energiaszinttel rendelkezik. Fontos megérteni és megfelelően kezelni ezeket az energiaszinteket ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott legyen. 

Tanulás és közös játék

A tanulás és közös játék fontos eszköz a kiegyensúlyozott kutya nevelésében. A rendszeres oktatás és a közös játék segít erősíteni a gazdi-kutya kapcsolatot, valamint segíti a kutya mentális fejlődését és stresszkezelését.

Ezek az alapelvek segíthetnek abban, hogy kedvence ne csak egy jó kutya, hanem egy nyugodt és kiegyensúlyozott társ legyen. Ezt figyelembevéve, tehát ha nyugodt kutyát keres érdemes körülnéznie a menhelyi kutyák között is. Sok kölyök-és felnőtt kutya várja, hogy gazdisodhasson és nyugodt körümények között élhessen mint egy igazi családtag.

Szánjon időt a kiválasztásra

Nem mindegy, hogy végül melyik szőrös társat választja a nyugodt fajták közül. Egy dolgot tartson szem előtt: egy kutya gondozása valódi elkötelezettséget jelent. 
MVDr. Markéta Rybářová
Kutyakiképzés szakértő
Számomra jó, ha már a kutyavásárlás előtt átgondolom, hogy mit akarok csinálni a kutyával. Amikor kiválasztok egy adott fajtát, megnézem, hogy mi volt a fajta célja, mire tenyésztjük ezeket a kutyákat. Ezt a neveléssel csak részben tudjuk befolyásolni. 
Alaposan át kell gondolnia a kutyatartás mellett hozott döntését, és életmódját ennek megfelelően kell alakítania. Az alapvető cél az, hogy olyan kutyája legyen, amely örömet és szeretetet okoz Önnek, ugyanakkor ne feledje, hogy ez a jutalom hosszú távú felelősséggel jár. Ha biztos vagy benne, nincs más hátra, mint kiválasztani a megfelelő nevet a kutyádnak vagy szukádnak, és szerető otthont készíteni neki.