InspirációTakarításAblakpenész eltávolítása

Penészmentes ablakok: Tippek az ablakpenész eltávolításához és a megelőzéshez

  2024. június 30.,    6 perc olvasás,
Az ablakokon lévő penész nem kívánt lakója lehet minden olyan otthonnak, ahol magas a páratartalom vagy rossz a szellőzés. Csúnyán néz ki és egészségügyi kockázatot is jelenthet. Szerencsére vannak olyan lépések, amelyeket megtehet az ablakpenész eltávolítása és megelőzése érdekében. Melyek ezek?

Penészes az ablakkeret vagy penészt talált valahol az ablakokon? Itt az infó róla!

A penészesedést az ablakokon érdemes komolyan venni. Ha penészes az ablakkeret vagy penészt talál valahol az ablakokon, fontos, hogy azonnal intézkedjen. A penészgomba szeret észrevétlenül elterjedni. Próbáljon meg a lehető leghatékonyabban megszabadulni tőle és megakadályozni a további terjedését. Hogy ez miért annyira fontos?

A penész mikroszkopikus spórákat bocsát ki a levegőbe, ami légúti irritációt és allergiás reakciókat okozhat. Ez orrfolyáshoz, köhögéshez, légszomjhoz és akár asztma kialakulásához is vezethet. Az EPA szerint az Egyesült Államokban becslések szerint 4,6 millió embernek van asztmája, amelyet az otthoni párásodás és penész okoz. 
 
A penészgombák súlyosan befolyásolják a légzőrendszert. Ha nagyobb erőfeszítést igényel a be- és kilégzés, vagy ha furcsa, zúgó hangot érez a tüdejében és a torokban, az gombásodás jele lehet. A gyerekek tüdeje a legsebezhetőbb, hiszen a tüdejük még mindig fejlődik. Michael Pinto környezetvédelmi mérnök hozzáteszi, hogy azoknál a csecsemőknél, akik otthon penészgombának vannak kitéve, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, mint azoknál, akik életük első évében nincsenek kitéve otthoni penészgombának.
Hogyan hozható összefüggésbe a penész az ablakon az asztmával?
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász és allergológus, a Tüdőközpont főorvosa azt nyilatkozta erről, hogy: “Ha a penészes épületben az asztmás tünetei súlyosbodnak, akkor valószínűleg allergiás a penészgombára. Az allergén spórák gyorsan elterjednek a levegőben, így nem csak abban a helyiségben okoznak panaszt, ahol a penésznek látható jele is van, hanem az egész lakásban.”
A szezonális megfázáshoz hasonló tünetek, mint például az orrdugulás, orrfolyás, köhögés, fejfájás vagy tüsszögés, a penészgomba jelei lehetnek. Az allergiára hajlamos emberek allergiás tünetekkel, például szemviszketéssel vagy csalánkiütéssel reagálhatnak a penészgombára. Az allergiában szenvedőknek azt javasoljuk, hogy ne becsüljék alá a mélytisztítást.

Ha azt veszi észre, hogy hajlamosabb a bőrszárazságra és a pattanásokra, akkor a penész lehet a felelős. A krémek és gyógyszerek átmeneti enyhülést nyújthatnak, de amíg a gombát véglegesen el nem távolítja, a bőrirritáció továbbra is fennállhat. 

Végül, de nem utolsósorban, a penész befolyásolhatja a mentális egészséget. A Psychology Today szerint a penészgomba lehet felelős a szétszórt elméért vagy a pánikrohamokért. A penésznek való kitettség enyhe, sőt közepesen súlyos depresszióhoz is kapcsolódhat.

Az egészségügyi problémákon túl az ablakokon lévő penész gondot okozhat az otthonában. Távolítsa el azokat a felületeket, amelyeken mindig megjelenik, függetlenül attól, hogy gipsz, fa vagy műanyag. Az elég visszataszító megjelenéssel és tipikus dohos szaggal párosulva nem ezt keresnénk egy hangulatos otthonban. 

Penész az ablakon: Mi okozza és hogyan lehet felismerni?

A penészgombát leggyakrabban a jellegzetes foltjai formájában fedezheti fel. Ezek a foltok különböző színűek lehetnek a penész típusától függően, a leggyakoribb szín a fekete, zöld, barna vagy fehér.

A penészes ablakkeret vagy penész az üveg felületén jellegzetes textúrát hoz létre. Lehet göröngyös, rostos vagy bársonyos is. Szeret újra megjenni és terjedni, ezért fontos az ablakok rendszeres ellenőrzése. Először lehet, hogy csak egy kis folt, de idővel könnyen elterjedhet.

A penésznek összetéveszthetetlen szaga van. Nyirkosnak, dohosnak és dohos aromával telinek mondható. Ha az ablak közelében érzi ezt a kellemetlen szagot, az a penészgomba jele lehet.

A penész megjelenését és terjedését az ablakokon több kiváltó tényező is okozhatja. A leggyakoribbak elsősorban a páratartalommal és a rossz szellőzéssel kapcsolatosak. 

1. A nedvesség mint fő kiváltó tényező

A páralecsapódás és a harmat az ablakokon leggyakrabban a kültéri és beltéri környezet hőmérséklet-különbségéből adódik. Ügyeljen a penészre az ablakok körül, különösen az év hidegebb és párásabb hónapjaiban. Az alacsony hőmérséklet és a magasabb páratartalom páralecsapódáshoz vezet, így elősegíti a penészgomba növekedését.
Milyen legyen az ideális páratartalom a helyiségben?
Amikor a helyiségben lévő meleg levegő az ablak hideg üvegéhez ér, pára (víz) képződik, ideális környezetet teremtve a penészgombák elszaporodásához. Az EPA szerint a beltéri páratartalmat 60% alatt kell tartani. Az ideális, ha 30 és 50% között van.

2. Keveset szellőztet és rossz a szigetelés

Milyen gyakran szellőztet ki otthon? A helyiség nem megfelelő szellőzése nedvesség felhalmozódását okozhatja és korlátozza a nedves levegő kijutását a szabadba. Az ablakkeretek rossz szigetelésével együtt szó szerint tökéletes táptalaj a penészesedés számára. Az ablakkeretek körüli nem megfelelő szigetelés lehetővé teszi a nedvesség és a külső levegő bejutását, ami páralecsapódáshoz és penészedéshez vezet.

3. Nem megfelelő fűtés

Furcsán hangzik, hogy az előző pontban említettük a szellőzés hiányát, most pedig ennek az ellenkezőjét mondjuk.🤔 Minden érmének két oldala van. Az alacsony szobahőmérséklet növelheti a páralecsapódást és a penészképződés kockázatát is. 

4. Egyéb nedvességforrások

Legyen szó egyszerű virágokról, akváriumokról vagy nedves ruhaszárító állványokról az ablakok közelében, még ezek a kis források is növelhetik az ablakok körüli páratartalmat, nagyszerű otthont biztosítva a zöldpenész számára.
Tudta?
Tudta, hogy 20 perc zuhanyozás alatt akár 200 g víz is bekerülhet a levegőbe? S azt, hogy mi pedig egyetlen nap alatt 300 g vizet engedhetünk a levegőbe izzadással és légzéssel? A magasabb páratartalmú helyiségeket, például a fürdőszobát és a konyhát a lehető leghatékonyabban kell szellőztetni.

Itt van a penész, mit kezdjek vele? Biztonságos módszerek a penész eltávolításához

Hogyan távolítsuk el a penészt az ablakfelületekről? Számos biztonságos módszer létezik a penész kezelésére. Bemutatjuk a három leggyakoribb penészeltávolító segédeszközt:

 • Hidrogén-peroxid: Keverjen össze egy harmad, három százalékos hidrogén-peroxidot két harmadnyi vízzel egy spray-palackban. A peroxid azonban túl agresszív lehet egyes felületeken, ezért jobb, ha kevésbé látható helyen teszteljük először. Eliška tisztítási szakértő azt javasolja, hogy adjon hozzá néhány csepp 100%-os gombaellenes hatású illóolajat a még jobb hatás érdekében. Például az eukaliptuszt vagy teafa olajat. 
 • Fehér ecet: Az ecet egy másik hatékony és nem mérgező lehetőség, amelyet vízzel hígítva vagy önmagában is használhat, a penész súlyosságától függően.
 • Penész- és rothadáseltávolító: Ezeket a speciális termékeket a penész és a rothadás eltávolítására tervezték. Mindig kövesse a terméken található utasításokat.
Eliška Popková
Takarítási szakértő
Legyen óvatos, ha peroxidot használ. A hidrogén-peroxid fehérítő hatású, ezért nem ajánlott színes és sötét felületeken használni. A penész eltávolításához ezekben az esetekben használjon 10%-os fehér ecetet peroxid helyett.

Ablakpenész eltávolítása: Hogyan csináljam fehér ecettel?

🪄Az ecet egy igazi varázsló, ha a háztartási takarításról van szó. És segíthet a penész eltávolításában is. Hogyan?

 1. Töltsön meg egy spray-palackot 1:1 arányú fehér ecettel és vízzel. 
 2. Az ecetes keveréket alaposan permetezzük az érintett területre.
 3. Az ecetnek időre van szüksége, hogy elpusztítsa a penészt, hagyja állni legalább 20 percig.
 4. Használjon súrolókefét és meleg vizet a penész eltávolításához.
 5. Törölje le a felületet meleg vízzel, és hagyja megszáradni.
Ha a penész újra megjelenik, próbálja megismételni az egész folyamatot. Ne feledje, hogy mindig viseljen kesztyűt, amikor ecettel dolgozik, hogy elkerülje az irritációt.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől az ablaktömítéseken?

Ha penészt észlel az ablaktömítés körül, először megpróbálhatja megtisztítani az érintett területet. Ha a takarítás nem segít, el kell távolítania a tömítést, meg kell tisztítania, majd új tömítőanyagot érdemes használni. 

 1. Először is dörzsölje be a vízből és szódabikarbónából készült pasztát a tömítésre. A szódabikarbóna segít eltávolítani a foltokat
 2. Hagyja rajta a pasztát körülbelül 10-15 percig, majd távolítsa el egy súrolókefével vagy szivaccsal.
 3. A szódabikarbóna maradékok hatékonyabb eltávolítása érdekében csak permetezze be a területet vízzel hígított fehér ecettel és törölje le.
 4. Miután a paszta eltűnt, öblítse le a területet tiszta, meleg vízzel és alaposan szárítsa meg.
Ha ez nem segít, akkor el kell távolítania a tömítést, majd új tömítőanyagot érdemes használni. 
Eliška Popková
Takarítási szakértő
Első a biztonság! Ne keverje össze a fehér ecetet hidrogén-peroxiddal vagy más klórt tartalmazó kereskedelmi termékkel (pl. Savo). Ezen anyagok összekeverése egészségkárosító lehet! Mindig külön használja őket és a hatóidő idő lejárta után törölje le vagy öblítse le vízzel.
A leghatékonyabb megoldás a megelőzés, a penészes ablakkeret és az üvegek penészedése megakadályozható a penészgombák számára előnytelen környezet kialakításával.

Tipp: A megelőzés fontossága: Hogyan előzzük meg?

 • Ha fa ablakai vannak, rendszeresen kezelje a kereteket speciális gombaellenes szerrel.
 • Szerezzen be párátlanítót, amely a helyiség levegőjét is megtisztítja.
 • Az ablakokat rendszeresen törölje szárazra egy száraz ruhával, különösen azokban a helyiségekben, amik kevésbé melegszenek fel.
 • A mikroszellőztetést csak akkor próbálja meg, ha hosszabb ideig távol tartózkodik otthonától. Ellenkezőleg, amikor csak van rá lehetőség, hatékonyabb, ha rövidebb ideig, de intenzíven szellőztet.
 • Ha kordában akarja tartani a páratartalmat a házban, akkor érdemes beszerezni egy nedvességmérőt.
 • A hosszú függönyök és a vastag függönyök megakadályozzák a természetes légáramlást a lakásban. Próbáljon inkább légáteresztő függönyöket választani otthonába.
Összegzésként hangsúlyoznunk kell, hogy a penészesedés az ablakokon nem csak esztétikai probléma, hanem komoly kockázatot is jelenthet az egészségre. A megelőzés tehát a legjobb módja annak, hogy egészséges és biztonságos otthont tartson fenn önmaga és családja számára. Az alakok és ablakkeretek ellenőrzését például a rendszeres takarításba és a mélytisztításba is beillesztheti.