InspirációLifestyleUtazás gyerekkel

Utazás gyerekkel: Tippek és trükkök a zökkenőmentes úthoz

  2024. július 8.,    9 perc olvasás,
Utazni a gyerekekkel csodálatos élmény lehet, de ugyanakkor kihívásokkal is jár. Biztosan ismerősek a következők: "Mikor érünk oda?", "Anya, közel vagyunk már?", tömérdeknyi cucc, játék és poggyász. 🧳😲
Tehát azért, hogy az utazás zökkenőmentes legyen, fontos a megfelelő előkészület.

Ezért ebben a cikkben bemutatjuk a kis utazók szüleinek trükkjeit és apró titkait: Hogyan tegye kellemessé az utazást és hogyan szórakoztassa a gyerekeket az út során. Itt mindenre választ kap! 

Utazás gyerekkel külföldre vagy belföldi nyaralás lesz? Legyen az repülős, vonatos, autós vagy buszos utazás gyerekkel, útmutatónk minden kalandhoz tartalmaz hasznos tippeket.

Tippek a hatékony felkészüléshez

A gyerekekkel való utazásnál,  a szervezési képességeknek a lehető legjobbnak kell lenniük, hogy az utazás minél gördülékenyebb legyen.

Íme, mire kell összpontosítania utazása előtt:

A megfelelő úti cél kiválasztása

Gyerekbarát úti cél kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe vennie:

 • Gyerekbarát szállások: Fedezze fel a családok számára kialakított szállásokat – például ahol van játszószoba a szállodán belül vagy egy nagy udvar az apartman előtt, ahol a kicsik játszhatnak. 👧🏻 Ezenkívül ellenőrizze a kiságyak, etetőszékek és egyéb gyerekbarát szolgáltatások elérhetőségét, amelyek megkönnyítik az nyaralást. 🛏️
 • Utazási idő és távolság: Vegye figyelembe az utazási időt és a távolságot. A hosszabb utak fárasztóak lehetnek a kisebb gyerekek számára, így megnehezedik az egész utazás megszervezése. Ideális olyan úti célt választani, amely könnyen megközelíthető és minimális bonyodalmat okoznak az utazás során. ✈️
 • Életkoruknak megfelelő tevékenységek és látnivalók: Fontolja meg a gyerekek életkorának megfelelő programokat. Van a közelben vidámpark vagy aquapark? Milyen gyerekeknek való lehetőségek vannak a városban? Vannak gyerekbarát éttermek és kávézók?
 • Egészségügyi és biztonsági intézkedések: Ellenőrizze a kiválasztott úti cél egészségügyi és biztonsági intézkedéseit. Tájékozódjon az orvosi ellátás elérhetőségéről, a gyermekorvosról, valamint az élelmiszer- és vízbiztonságról. 🏥
 • Alkalmazkodóképesség és rugalmasság: Válasszon olyan úti célt, amely több szálláslehetőséget és tevékenységet kínál. Ez különösen fontos az időjárási körülményekben bekövetkező váratlan változások esetén. 🌦️

Készítsen csomagoló listát

Minden családi kirándulás előtt készítsünk részletes csomagoló listát, hogy semmi fontosat ne hagyjunk otthon. Íme néhány kulcsfontosságú elem, amelyeket érdemes felírnia a listára:

 • Ruházat különböző időjárási viszonyok esetén: Állítson össze össze egy ruhakészletet a meglátogatott úti cél időjárás-előrejelzésének megfelelően - a melegebb vidékekre könnyű, szellős ruhaféléket, a hidegebbekre pedig vastagabb ruhákat. De bármit is mond az internetes előrejelzés, mindig hozzon magával "B terv" ruhát előre nem látható helyzetek esetére. 🧥
 • Szórakoztató dolgok: Hogy szórakoztatóbb legyen az utazás a gyerekek számára, csomagoljon könyveket, játékokat, kifestőkönyveket és például táblagépet előre letöltött filmekkel vagy játékokkal. Ez segít szórakoztatni őket a hosszú utazások és a szállodában/apartmanban töltött idő alatt is jól jöhet. 📚
 • „Csak az ő cuccaik”: A gyerekeknek gyakran vannak kedvenc tárgyaik, amelyek biztonságérzetet adnak számukra. Tehát, ne felejtse el becsomagolni a kedvenc takarókat, plüssöket vagy bármilyen más olyan tárgyat, amely miatt gyereke otthonosan érezheti magát, különösen lefekvés előtt. 🧸
Ana Grzunov
Utazási blogger
 • Hozza magával a gyerek kedvenc ágyneműjét, párnáját az extra kényelemért, vagy valami olyan tárgyat, amivel könnyen elalszik (nekünk ez egy mackó és egy különleges felhős szemmaszk ☁️)
 • Módosítsa gyereke alvási rendjét néhány nappal az utazás előtt az úticél időzónájának megfelelően 
 • Alkalmazások beszerzése hasznos a "fehér zajhoz"🙌🏻
 • Elsősegély-készlet és gyógyszer: Készítsen elsősegély-készletet, amely kötszert, fertőtlenítőszert, hőmérőt és fájdalomcsillapítót mindenképpen tartalmaz. Ne felejtse el magával vinni az allergia gyógyszert is, ha gyereke allergiás, valamint fényvédőt, rovarriasztót és kézfertőtlenítőt. 💊

Tippek az okos csomagoláshoz

Ne akarja az egész gardróbot becsomagolni, bölcsen kell megközelítenie a csomagolást, ha gyerekkel utazik. Íme néhány tipp:

 • Legyen realista: Számolja össze, mire lesz szüksége és legyen szigorú magával. Ne pakoljon túl sok „minden esetre” holmit, csak azt, amire valóban szüksége lehet.
 • Ne készüljön túl sok cipővel: Csak azokat a cipőket csomagolja be, amelyeket ténylegesen használni fog. A tornacipő általában elegendő a legtöbb utazáshoz. 👟
 • Poggyász szelektálók használata: Ezek a praktikus szelektálók segítenek a különböző kategóriájú dolgok (pl. pólók, nadrágok, fehérneműk) elkülönítésében és rendszerezésében.
 • Helytakarékosság: A pólókat és a nadrágokat összehajtva tekerje fel. Használjon vákuum zacskót a ruhák összenyomásához és így is sok helyet takaríthat meg.
 • Üres helyek kihasználása: Töltse meg a cipőket zoknikkal vagy kisebb tárgyakkal.
 • Tegye a nehéz dolgokat alulra: Pakolja a nehéz dolgokat, például cipőket és könyveket a bőrönd aljába.
 • Jelölje meg poggyászát: Írja fel nevét és elérhetőségét minden egyes poggyászára.
 • Piperecikkek: Töltse át a folyékony piperecikkeket kisebb palackokba, vagy vásároljon mini változatokat, például a Dm-ben vagy Rossmann-ban. (Ez különösen fontos, ha repülővel utazik)
 • Mosás: Ha hosszú időre utazik, fontolja meg, hogy a szálláson mosson, hogy ne kelljen túl sok ruhát magával vinnie.
 • Digitális verziók: Könyvek, újságok és képeskönyvek helyett töltsön le e-könyveket és hangoskönyveket olvasójára vagy táblagépére. 📱
Ana Grzunov
Utazási blogger
Csodálatos lehet, ha bevonjuk a gyerekeket a pakolásba. Ösztönözheti függetlenségüket és izgalmukat az utazással kapcsolatban, és ez nagyszerű! 👏

De ha egy kimondottan az útra szánt, izgalmakkal teli hátizsákról van szó, talán jobb, ha megtartja a meglepetés varázsát. 😊

Töltse meg a hátizsákot titkos meglepetésekkel, amelyek örömet okoznak nekik utazás közben.

Igazolványok és biztosítás

Az igazolványok meglétéről való megbizonyosodás az utazásra való felkészülés kulcsfontosságú részét képezi, így a következőkre érdemes odafigyelni:

 • Útlevelek és személyi igazolványok: Győződjön meg arról, hogy minden családtag rendelkezik érvényes útlevéllel és/vagy személyi igazolvánnyal.
A személyi igazolvány és útlevél szerepe utazáskor
A schengeni térségben a határok átlépésekor nem mindig szükséges okmányait bemutatni. 

Ám alapeseten be kell mutatnia érvényes útlevelét vagy személyazonosító igazolványát, ha a schengeni országok, Ciprus vagy Írország között utazik.

 • EU-s országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia
 • Nem uniós országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc
 • Nem schengeni térség, EU-országok: Ciprus, Írország
 • Vízum: Ha az országon kívülre utazik, ellenőrizze a célország vízum követelményeit. A vízumok az utazás céljától és az utazó állampolgárságától függően változhatnak. Nem akar belekeveredni ebbe a kérdésbe? Tekintse meg azon országok listáját, ahol  Magyar állampolgárként nincs szüksége vízumra.
 • Egészségbiztosítás: A kötelező TB kártya mellett jó, ha rendelkezik EU-s egészségkártyával, főleg ha Európán belül utazik. Ezenkívül tartsa kéznél az utazás során a fontos papírokat, például a biztosítási kötvényszámokat és a segélyhívó elérhetőségeket.
 • Utazási biztosítás: A gyerekekkel való utasbiztosítás megkötése további biztonságot és nyugalmat jelent üdülés alatt. A biztosítás a rendkívüli helyzetek orvosi védelmén túlmenően fedezetet nyújthat az utazás lemondása, az elveszett vagy megrongálódott poggyász költségeire, valamint az utazás késése esetén felmerülő költségek megtérítésére.

Mivel utazzunk, ha gyerekkel indulnánk útnak?

Az utazási mód kiválasztásakor vegye figyelembe az utazási idő hosszát, ügyelve a gyerek tűrőképességére. Ha például egy olaszországi "road trip"-et tervez, ahol az utazás több mint tíz órát is igénybe vehet, a gyereke pedig nem rajong az autózásért, akkor jobb, ha megfontolja a repülést. ✈️

Válasszon olyan lehetőségeket, amelyek praktikusak és kényelmesek az egész család számára és ne feledkezzen meg a rendszeres pihenők szükségességéről.

Repülés gyerekkel

Általános szabály, hogy repülővel utazni könnyű és a legkevésbé fárasztó egy gyerek számára.

Az egyetlen dolog, amit meg kell terveznie, az a többletidő a biztonsági kapuk átlépésénél, mivel ez tovább tarthat gyerekkel. Készüljön fel előre úgy, hogy legyen kéznél minden szükséges igazolvány és kellék, ami a gyereknek kellhet. 
Ha van pihenő, készítsen elő különféle játékokat, könyveket vagy például táblagépet, hogy gyerekei jól érezzék magukat és nyugodtan élvezzék a repülést.

Ne feledje továbbá, hogy a különböző légitársaságok eltérő szabályokat alkalmaznak a gyerekekkel kapcsolatban – legyen szó az árakról vagy a teljes utazási eljárásról.
Utazás gyerekkel a WizzAir légitársasággal
A légitársaság szabályai a gyerekekkel való utazásra vonatkozóan:

A családok igénybe vehetik a WizzAir családbarát szolgáltatásait, mint például a WIZZ Discount Club lehetőségét és az elsőbbségi beszállást. Ezekkel pénzt és időt takaríthat meg és kellemesebbé teheti az utazást!

Díjak
 • Baba utaztatás: 14 napnál idősebb, két éves kor alatti csecsemők az őket kísérő felnőtt ölében utazhatnak. Ennek a díja ‎13 300 Ft járatonként.
 • Telefonos fizetés: Ha a díjat telefonon fizeti a Wizz Air ügyfélszolgálatán keresztül, a telefonos tranzakciós díjat is felszámítják.
 • Meglévő foglaláshoz rendelés: Amennyiben a csecsemőt meglévő foglaláshoz adja hozzá, internetes foglalás esetén nem kell további adót vagy foglalási díjat fizetnie az utazási díjon felül.

Feltételek
 • Ölben utazás: Egy kísérő felnőtt ölében csak egy csecsemő utazhat.
 • Autós ülés: Hátrafelé néző autós gyermekülést csak külön ülőhely vásárlása esetén vihetnek a fedélzetre.
 • Kivételek: Ukrajna és Románia kiskorú utasaira különleges előírások vonatkoznak.

Utazás síneken: Vonatozás gyerekkel

A vonatozás gyerekkel lehet egészen különleges. Ülésfoglaláskor válasszon olyat, ahol elegendő a lábtér a maximális kényelem érdekében.
Hosszabb utakra jó ötlet a hálókocsi foglalása, amely lehetőséget biztosít az éjszakai alvásra. A vonatos utazásban az a legjobb, hogy zavartalanul élvezheti az éttermi ételeket és a panorámás kilátást (ezt a gyerekek imádni fogják 😍).
Vonatozás gyerekkel és a MÁV
Vannak bizonyos lehetőségek, amelyeket a családosok vehetnek igénybe a MÁV vonalain.

 • Általános szabály, hogy ingyenesen utazhatnak az alsó gyerek korhatárt be nem töltött kisgyermekek, ha nem foglalnak el külön ülőhelyet.
 • A magyar szakaszon megtett út díjából a MÁV-START Zrt. és a GySEV Zrt. 14 éves korig félárú gyerekkedvezményt biztosít, míg a 6 évesnél fiatalabb gyerek díjmentesen utazhat.

Utazás gyerekkel autóval

Sok szülő azért választja az autós utazást, mert akkor maga hozhatja a szabályokat, határozza meg a pihenőket és az utazás teljes menetét. Az autó jó választás, de hosszú utak esetén fárasztó lehet a gyerekek számára. Íme néhány tipp, hogy az utazás a lehető legkellemesebb legyen:

 • Tervezzen rendszeres szüneteket az út során, hogy felfrissítse magát és csökkentse a vezetési fáradtságot.
 • Szerezzen be egy hordozható töltőt, amellyel vezetés közben töltheti mobiltelefonját és a táblagépet, amin a mesék mennek.
 • Helyezzen sötét fényvédőt az ablakokra. ☀️
 • Készítsen egy külön utazótáskát kedvelt harapnivalókkal, italokkal és a gyerekek kedvenc játékaival.
 • Vigyen magával utazópárnákat.
 • Szerezzen be tablet tatartót az ülésre, vagy improvizáljon egy normál műanyag zacskóval/nejlonnal:

Buszos utazás gyerekkel

A gyerekekkel való buszos utazás sokak számára a legstresszesebb utazási forma, de néhány hasznos tanáccsal kellemes élménnyé válhat:

 • Foglaljon közös ülőhelyeket: Ha lehetséges, foglalja le a megosztott üléseket úgy, hogy az utazás során közel legyenek egymáshoz.
 • Csomagoljon be egy külön hátizsákot a gyerekeknek: Csomagoljon be egy hátizsákot könnyen elérhető harapnivalókkal és játékokkal, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az utazás során. 🎒
 • Használja ki a pihenőidőket: A buszon való utazás során használjon ki minden pihenőt a nyújtáshoz, sétához, felfrissüléshez és ösztönözze erre a gyerekeket is.
 • Többrétegű öltözet: Mivel a buszon a hőmérséklet változhat, célszerű rétegesen öltöztetni a gyerekeket, hogy könnyen alkalmazkodni tudjanak az utazás közbeni hőmérséklet-változásokhoz. 🌡️
 • Mobiltelefon és táblagép töltőt vagy powerbankot hozzon magával: Utazás előtt érdemes megnézni, hogy mely buszokon van töltő aljzat és WiFi. 
 • Vigyen magával utazópárnákat. Ezek aranyat érhetnek a buszos utazáson. Fontolja meg a memóriahabos párnákat, amiket a JYSK-ben is lehet kapni.

Utazás gyerekkel külföldre

Amikor gyerekkel utazik külföldre, minden sokkal nagyobb kihívásnak tűnik, mint amikor Magyarországon nyaral. Néhány gyakorlati tanáccsal azonban ez is egyszerűvé válhat: 

 • Tervezze meg, hogyan fog pénzt váltani. Az esetleges csalások miatt javasoljuk, hogy hivatalos pénzváltóban váltson. 💵
 • Alkalmazkodjon az új időzónákhoz és csökkentse a jet lag hatásait.
 • Előzetesen tájékozódjon az úticél közlekedési lehetőségeiről, megbízhatóságáról, árairól (taxi, metró, villamos stb.).
 • Ellenőrizze az adott országban szükséges oltásokat és egészségügyi intézkedéseket.
 • Mindenképpen kössön utasbiztosítást.
 • Legyen éber és legyen tudatában a lehetséges veszélyeknek és csalásoknak ismeretlen környezetben.
 • Ne vásároljon ajándéktárgyat gyanús személyektől a városközpontokban. 
 • Kerülje az értékek látható helyen tárolását vagy hordását.
 • Elöl hordja a táskákat vagy használjon biztonsági záras hátizsákokat.
 • Célszerű biztonsági karkötőt beszerezni a gyereknek. Ez különösen hasznos azoknak a kisgyerekeknek, akik hajlamosak eltévedni vagy elkóborolni.
 • Ügyeljen személyes irataira és pénztárcájára, tartsa őket biztonságos helyen.
 • Ne hagyja felügyelet nélkül holmiját a közterületeken.
 • Legyen óvatos, amikor ATM-et használ és kerülje azokat éjszaka vagy félreeső helyeken.
Megjegyzés
Ha nem mindkét szülő utazik a gyerekkel, a gyerekkel utazó szülő köteles beszerezni a másik szülőtől hozzájárulását és azt a határon bemutatni.
Ha egyedül utazik gyerekkel, vegyen fontolóra egy gyerekfelügyelőt, aki csatlakozik Önhöz az utazás során. Sok bébiszitter kínálja szolgáltatásait kimondottan utazásokra, így ez nagy segítség lehet Önnek is. 💃🏻

A családi utazás előnyei: Útra fel!

Amikor gyerekkel utazunk, ajtókat nyitunk számukra új világok felé – olyan kultúrák, emberek és helyek felé, amelyeket még soha nem láttak. 

Ezek a pillanatok értékes emlékekké válnak, amelyeken családként osztozunk és amelyek egy életre szólnak.
Ana Grzunov
Utazási blogger
Bár sok gyereknek nincs konkrét emléke az épületetekről vagy szobrokról, az átélt érzések és az általuk létrehozott élmények és tapasztalatok nagyon is jelen vannak az életükben. 🥰
Minden új ország meglátogatásával a gyerekek nemcsak a világ különböző részeit ismerik meg, hanem önmagukat is. Az utazás gyakran életre kelti a történelem és a földrajz oktatási leckéket oly módon, ahogy az osztályterem nem képes. Ez mind elősegíti a kíváncsiságot és a minket körülvevő világ megértését. 🌍

Éppen ezért ne féljen utazni a kicsikkel - jó szervezéssel és tervezéssel garantáljuk, hogy élvezni fogja a közös utazást! 

A cikk az e-áruházakkal vagy a szövegben említett egyéb kereskedelmi szervezetekkel való együttműködés nélkül készült. A linkek csak az olvasók inspirációját szolgálják.