InspirációGyermeknevelésLegszükségesebb babakelengye

Praktikus babadolgok és 28 haszontalan babaholmi

  2024. július 15.,    9 perc olvasás,
Minden anyában, különösen azokban, akik először válnak anyává, gyakran megvan az igény és a vágy, hogy megvásárolják a boltok polcain (és az interneten) található összes babaholmit. Ez teljesen érthető, mert a nagy izgalom és leírhatatlan várakozás érzése elragadja a kismamákat ebben az időszakban.
Éppen emiatt a túlzott izgalom miatt az anyukák gyakran elveszítik a kontrollt és rengeteg felesleges dolgot vesznek meg, amit csak egyszer, vagy akár soha nem használnak. 

Pontosan ez az oka annak, hogy ezt a cikket írjuk. Szóval kedves kismamák és anyukák, akik ezt olvassák: ezzel az útmutatóval pénzt takaríthat meg! 🙂💸

Mi kell egy újszülöttnek otthon? Mi összeállítottuk a legszükségesebb babakelengye listát azokról a dolgokról, amelyekre a babának feltétlenül szüksége van, és leírtuk azt is, hogy mi az amire nincs.

Miért vesznek az anyukák annyi mindent a baba születése előtt?

A korábban említett izgalom mellett számos oka van annak, ami miatt az anyukák túlzott vásárlásba kezdenek, nevezetesen:

 • Bizonytalanság és félelem: A tapasztalat hiánya bizonytalanságot szül. Az anyukák nem tudják, mire van igazán szükség, ezért „minden esetre” sokféle terméket bevásárolnak, hogy minden lehetséges helyzetetre felkészüljenek. 
 • Társadalmi elvárások: A társadalom gyakran magas vagy irreális követelményeket támaszt a gyerekneveléssel szemben, ami azt sugallja, hogy a szülőknek a legjobbat kell nyújtaniuk gyerekeik számára. Ez magában foglalja a legújabb és legjobb minőségű termékek beszerzését és használatát.
 • Az influencerek hatása: A közösségi média influencerei gyakran reklámoznak különféle babatermékeket és azt a benyomást keltik követőikben, hogy ezekre a termékekre nekik is feltétlenül szükségük van. Azok az anyukák, akik követik ezeket a influencereket, nyomást érezhetnek arra, hogy megvásárolják ezeket az ajánlott tárgyakat.
 • FOMO (Fear of Missing Out): A gyártók és a kiskereskedők különféle marketingstratégiákat alkalmaznak, amelyek az újdonsült szülőket célozzák meg. A reklámok gyakran az érzelmekre utaznak. A félelem, hogy lemaradnak valami fontosról, arra késztetheti az anyákat, hogy olyan termékeket vásároljanak meg, amelyekre valószínűleg nincs is szükségük. A marketing sürgető érzést kelt bennük, hogy azt érezzék, hogy azonnal szükségük van a legújabb termékekre.

28 dolog, amire igazán nincs szüksége a babának

Néhány babaholmi jól mutat, de nem működőképes. Mások túlértékeltek és túl drágák, míg a többi teljesen hasztalan, esetleg borzalom a tisztítása és karbantartása. 

Ezért kategóriák szerint rendeztük őket, hogy könnyen megérthesse, miért kerültek fel ezek a dolgok a listánkra. Kezdjük tehát sorban!

Szép, de hasztalan

 • Kiságy baldachinok és párnák: Bár jól néznek ki, ezek a tárgyak nem szolgálnak különösebb célt és veszélyt is jelenthetnek a csecsemők számára a fulladásveszély miatt. Ha konkrétan a párnákról van szó, akkor a két éven aluli gyermekek számára feleslegesek.
 Egyik reggel arra ébredtünk, hogy a baldachin ráesett a kicsire. Megrémültünk és azonnal kidobtuk a szemetesbe. Szerintem ez normális a nagyon kicsi babáknál, akik még nem tudják maguktól elhúzni a függönyt. Most ismét terhes vagyok, jön a második kislány, de a "hercegnős" hangulat ellenére nem akarok többet hallani a baldachinokról, nemhogy látni. 😅
Dijana R. anyuka a Facebookról 
 • Divatos ruhák újszülötteknek: Gyakran kényelmetlenek és nem is praktikusak, nehéz fel- és levenni, ráadásul a babák gyorsan kinövik az ilyen ruhákat. Minél egyszerűbb, könnyebb és levegősebb, annál jobb. 👚
 • Nagy csillárok a gyerekszobába: Bár vonzónak tűnnek és szépítik a szobát, szükségtelenek, és tengernyi port gyűjtenek
 • Rengeteg játék: Nagyon nehéz ellenállni a sok cuki és imádnivaló játéknak, de ne feledje, hogy a babák kicsi korukban alig játszanak ezekkel. Amikor tudnak majd ülni, jobban fogják érdekelni őket a tálak, fazekak és fedők 🥣, mint a drága babajátékok. 
 • Modern cipők és teniszcipők babáknak: A járni még nem tudó babáknak nincs szükségük cipőkre, gyakran csak irritálja őket. A legtöbben csak zokniba és puha papucsba öltöztetik a babákat, amíg nem kezdenek el járni.
 • Dekoratív szőnyegek: Jól néznek ki, de nagy porgyűjtők is, arról nem beszélve, hogy sajnálni fogja, amikor takarítani kell. Többször, mint gondolná. 
 • Divatos szoptatószékek: Stílusosak az biztos, de nem ergonómikus székek, amelyek kényelmesek volnának a hosszú távú üléshez. Ezek határozottan olyanok, amelyekre sem Önnek, sem a hátának nincs szüksége. Inkább szoptassa a babát az ágyon egy kényelmes párnával.🤱🏻
 • Körhinta a kiságy felett: Sajnos kevés olyan baba van, akit igazán megmozgat a kiságy feletti körhinta. Ráadásul akadályozhatja, amikor kiveszi a babát a kiságyból.

Túlértékelt és túlárazott babaholmik

 • Drága babaőrök túl sok funkcióval: Míg a drágább babaőrök fejlett funkciókat, például mobiltelefon-csatlakozást kínálnak, a legtöbb szülő számára elegendőek az alapmodellek.
 • Luxus babakocsik szükségtelen extrákkal: A luxus babakocsik gyakran extra funkciókkal, például beépített hangszórókkal  rendelkeznek. Bízzon bennünk, egy normál babakocsi, amely megfelel a biztonsági előírásoknak, kényelmes és praktikus, több mint elegendő a mindennapi használatra. 
 • Divatos babaruhák: A dizájner babaruháknak a márkanév miatt magas áruk lehet. Az ilyen ruházat azonban nem feltétlenül jelent minőséget. Ezenkívül a babák gyorsan nőnek és gyakran beszennyezik a ruháikat, ami gyakori cserét igényel. Remek ruhadarabok találhatók a Vinted.hu-n is, ahol lehetősége van eladni a baba által kinőtt ruhákat és vásárolni más anyukáktól használt ruhákat.
 • Hinták, számtalan funkcióval: A fejlett funkciókkal, például különböző hintasebességgel, dallamokkal vagy természetes hangokkal rendelkező babahinták vonzóak a baba megnyugtatásának módját kereső szülők számára. Sok anya azonban azt mondja, hogy babája egyáltalán nem akar bennük megmaradni. 😏
Lidija Jozipović
Anyuka
Először mi is kipróbáltuk az ismert elektromos hintát, aminek rengeteg funkciója és hangja van, de a baba nem volt különösebben lelkes. Valahogy még az első hónapokban, még el volt benne, de később, ahogy megismerte a körülötte lévő világot, egyáltalán nem nyűgözte le. A nővérem javaslatára a legegyszerűbb, elemekkel működő kis hintát vettem meg. A rezgésen és a ringatón kívül nincs különleges funkciója. S, ami a legviccesebb (vagy legtragikusabb 😅), ez a hinta majdnem tízszer kevesebbe kerül, mint az első.
 • Olcsó baba ágynemű garnitúrák: A babaágynemű garnitúrákhoz takarók, lepedők és párnák tartoznak, így csak egy matrachuzatra van szüksége. Ezenkívül a csecsemők gyakran büfiznek, könnyen beszennyeződhet az ágynemű, ami gyakori cserét igényel. Célszerűbb, ha több, de olcsóbb, könnyen mosható, cserélhető készletünk van. 
 • Prémium babaápolási termékek: A drága testápolók, samponok és illatos krémek olyan dolgok, amelyekre a babának egyáltalán nincs szüksége. Valójában a babának nincs szüksége különösebb "bőrápolási" rutinra, ezért ne tévesszék meg olyan márkák, mint a Dior, amely 100 eurós és afeletti árkategóriában dobott piacra babakozmetikumokat. Az olyan alapvető ápolószerek, mint a hipoallergén, pelenkakiütés elleni krém és a fejbőr olaj, teljesen elegendőek a baba számára. 
Mit ajánlanak az orvosok?
Az orvosok ajánlása szerint a babákat először csak langyos vízben szabad fürdetni, utána pedig a Syndet használata javasolt. A Syndet a szappanok modern alternatívája. A kemény vízzel szemben jobban ellenállnak. Alacsonyabb a pH-értékük és az érzékeny bőr jobban tolerálja őket. 
 • "Okos" kiságyak: Bár elsőre jó ötletnek tűnik, rá fog jönni, hogy rossz döntés volt. A baba hozzászokik a kiságy ringatásához, rezgéséhez, majd amikor például kirándulni mennek, ahol nincs okos kiságy, mindketten átélik az elalvással járó küzdelmet. 
 • „Kiváló” cumik és cumisüvegek: Ez az egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket az anyukák az influencer ajánlásai alapján választanak. Nem, a babának nincs szüksége drága cumira vagy cumisüvegre. Csak az a fontos, hogy a baba elfogadja a cumi formáját, Ön pedig tisztítsa azt rendszeresen és megfelelően, szükség szerint pedig gondoskodjon a cseréről. 🍼
 • Melegítők nedves törlőkendőkhöz: Elég, ha a törlőkendőt néhány másodpercig a kezében tartja, és már kellően fel is melegszik. Másrészt, ha ezt nem is teszi meg, a baba teljesen rendben lesz úgy is és nem lesz sokkolva a hideg törlőkendőtől. Szóval, ne tartsa a törlőkendőt a hűtőben, amíg ilyen hideg nem lesz. 🙂
A nedves törlőkendő melegítő az egyik leghaszontalanabb dolog, amit ajándékba kaptam. Mindig hálás vagyok mindenért, de őszintén szólva, ez kudarcnak bizonyult. Néha annyira kiszáradtak a törlőkendőim, hogy már egyáltalán nem voltak nedvesek.
Antonela K. anyuka

Nagy és nem praktikus babadolgok

 • Pelenkázók: Már két-három hónap elteltével a pelenkázóasztalok nem praktikusak, sőt veszélyesek is, mert a baba megfordul és aktívabban mozgni kezd. Az ágyra szerelhető pelenkázó feltét jobb megoldás, mert olcsóbb, nem foglal helyet és könnyedén becsúsztathatja az ágy alá vagy a szekrény mellé.
 • Masszív babakocsi: A babakocsi egy másik dolog, amit az anyukák azért vásárolnak, mert meglátták azt influencereknél. Ezeket nehéz összeszerelni, és sok helyet foglalnak el az autóban és otthon.
 • Túlságosan összetett etetők: Kerülni kell azokat az etetőszékeket, amelyek nagyok, nehezen összecsukhatóak, vagy amelyekből nem praktikus a baba fel- és kivétele. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint próbálja ki a széket az üzletben.
 • Talapzatos kádak: A talapzatos kádak sok helyet foglalnak el és nem kényelmes a tárolásuk sem (főleg, ha kis lakásban él). Inkább válassza a leghétköznapibb kis kádakat, mint amilyen az Ikea terméke, amit akár a falra is akaszthat.
 • Babatápszer készítésére szolgáló gépek: Sok helyet foglalnak el a konyhapulton, előnyük pedig a kézi elkészítéshez képest minimális.
 • Többfunkciós bébiétel-készítők: Speciális turmixgépek különféle beállításokkal a bébiételek keveréséhez, főzéséhez és párolásához, jól hangzanak. A legtöbb szülő azonban ritkán használja ezeket a funkciókat. Ráadásul a legtöbben egy közönséges villához nyúlnak, amivel az ételt pépesítik, esetleg egy botmixerhez, a készülék pedig a szekrény mélyére kerül, mert sok helyet foglal. 
Véleményem szerint nem éri meg. Ez mind helyet foglal a konyhában. Mindent felforraltam vízben, és a kiegészítő etetéshez az első 2,3 hónapban villával törtme össze mindent.
 Tina R. anyuka

Tisztítása és karbantartása bonyolult

 • Kitömött játékok, plüssök: A kitömött játékok aranyosak, de nagy porgyűjtők is, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki a gyerekeknél. Éppen ezért jobb, ha minimálisra csökkentjük, vagy még jobb – egyáltalán ne legyenek ilyenek a baba közelében. 🧸
 • Autósülések, nem cserélhető huzattal: A nem eltávolítható huzattal ellátott autósülések karbantartása kihívást jelent, mert nehéz a tisztítása, a foltok eltávolítása. Javasoljuk az ülések alapos tisztítását legalább évente kétszer.
 • Túl bonyolult cumisüvegek: A sok részből álló cumisüvegek (pl. cumi, gyűrűk, gumipalack alja stb.) tisztítása bonyolult lehet, mert minden alkatrész különös figyelmet és alapos tisztítást igényel.
 • Gumi fürdőjátékok: Bár a babák szeretik a kacsákat az esti fürdőben, mégis miután elkezdenek felülni, kerülje a drága játékok vásárlását. Javasoljuk, hogy gumijátékok helyett adjon gyermekének műanyag tárgyakat, olyat amelyek könnyen kiszáradnak, mert ezek belsejét nem lehet tisztítani, az pedig baktériumok fejlődéséhez vezethet. 
Pontosan ezt a kellemetlen élményt élte át Eden anyuka, aki Facebook-profilján figyelmeztette a többi szülőt a fürdőjátékok használatának veszélyeire. Annak ellenére, hogy fürdés után rendszeresen tisztította a játékokat, fia szembe fröcskölte magát az egyik játékkal és súlyos fertőzése lett.

Íme, amit egy aggódó anyuka osztott meg:
Tudtam, hogy a víz bennt ragadhat a fürdőjátékokba, különösen a gumi játékokba, amelyek víz spriccelésére szolgálnak. Láttam olyan bejegyzéseket, ahol anyukák felvágták ezekez és hatalmas mennyiségű penészt találtak benne. Tudtam róla. Ezért minden fürdés után kinyomkodtam, néhány hetente megtisztítottam fehérítő oldattal és rendszeresen lámpa alá tartottam őket, hogy ellenőrizzem, nincs-e penész bennük. De nem tudtam, hogy még a rendszeres fehérítővel történő tisztításnál sem száradnak ki teljesen belül, ami azt jelenti, hogy a baktériumok még így is elszaporodhatnak.

Mi kell egy újszülöttnek otthon? A legszükségesebb babakelengye

Most, hogy van egy listája azokról a dolgokról, amelyeket nem érdemes megvennie a babájának, itt az ideje egy „legszükségesebb babakelengye” listának. Íme a legfontosabb dolgok, amelyekre szüksége lesz:

 • Autósülés, könnyen levehető huzattal
 • Könnyű, praktikus és könnyen összecsukható babakocsi
 • Biztonságos átöltözéstetési hely (pl. kiságy hosszabbító)
 • Szoptató párna
 • Cumisüvegek és cumik
 • Kiságy, matrac és matrachuzat (+ utazóágy, ha gyerekkel utazik)
 • A legegyszerűbb etető, amely könnyen áttörölhető anélkül, hogy ki kellene mosni a párnákat és a huzatokat.
 • Pamut pizsama
 • Rugalmas pólók és rövidnadrágok (leggings és edzőcipő, nem farmer 😀)
 • Pamut sapkák
 • Zokni és harisnya
 • Törölköző/fürdőköpeny
 • Eldobható pelenkák
 • Nedves törlőkendők
 • Kompakt fürdőkád
 • Olaj a fejbőrre
 • Popsikrém
 • Vízhőmérő
 • Körömolló
 • Orrszívó az orr tisztításához
 • A legegyszerűbb videó vagy audio babaőrző 
 • Hőmérő
 • Sóoldat
 • Takarók
 • Pamut ágynemű
 • Tetra és textil pelenka
Végezetül, kedves anyukák, a választás természetesen az Önöké. 🤗

Reméljük azonban, hogy ezzel a cikkel sikerült a valós igényekre és a gyakorlatiasságra terelni a figyelmét. Ne tévesszék meg a múló trendek vagy a túl sok lehetőség, ezek nem feltétlenül hasznosak.

Fontos, hogy olyan babatermékekre költsön, amelyek valóban megkönnyítik a mindennapjait és kényelmet biztosítanak babája számára. Még valami -  ne vigye túlzásba, mert sok mindent fog kapni a családtól és a barátoktól 🎁, a babák pedig gyorsan kinövik a dolgokat, szóval a legtöbb babaruhán a címke rajta marad. 

Élvezze a vásárlást és a készülődést! 👶🏻 🛍️

A cikk az e-áruházakkal vagy a szövegben említett egyéb kereskedelmi szervezetekkel való együttműködés nélkül készült. A linkek csak az olvasók inspirációját szolgálják.